Bencsik István életmű-kiállítás. Pécs EKF2010

2010 október 14.

A kulturális főváros életmű-kiállítási programjának részeként kerül sor Bencsik István szobrászművész retrospektív igényű kiállítására. A mintegy négy évtizedes alkotói munkásság bemutatása párhuzamos helyszíneken, eltérő médiumokban történik.

Az életmű prezentációjának három pillére: az életmű-kiállítás, nyomtatott kiadvány, alkotói honlap. A különböző helyszíneken egy időben megvalósuló bemutatók lehetővé teszik az oeuvre kontextualizálását, új hangsúlyok megteremtését: Bencsik István életművében legalább olyan fontos szerep hárul a művész oktatói-pedagógiai munkásságára, közéleti szervezői tevékenységére, munkáinak hatástörténeti recepciójára. A párhuzamos kiállítások és események a művek mellett dokumentumok, archív anyagok és videók bemutatásával igyekeznek teljesebb képet rajzolni a meghatározó jelentőségű pécsi mester tevékenységéről, életútjáról.

Kiállítási időpontok, helyszínek:

2010. október 22 - november 21.: Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi-tér 4.
Megnyitó: október 22., 19:00. Megnyitja: Sólyom László volt köztársasági elnök, szakmai bevezetőt mond: Keserü Katalin művészettörténész.

2010. október 29 - november 27.: Hattyúház Galéria, Pécs, Király u. 15.
Megnyitó: október 29., 18:00. megnyitja: Sturcz János művészettörténész
A kiállítások kurátora: Készman József

A 2010-es kulturális programsor fontos célja a pécsi kötődésű, európai léptékű alkotók megismertetése a széles közönséggel. A programsorozat keretén belül Bencsik István szobrászművész, Pinczehelyi Sándor festőművész és Gellér B. István grafikus és szobrász életmű-kiállítása lesz látható, amelyhez kapcsolódóan monográfia is megjelenik.

Bővebben:
http://pecs2010.hu/Home/Programok/a_kepzomuveszet_pecsi_mesterei

Programgazda
:
Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely:
http://www.pecsgallery.hu

Szobrok